روش های رایج مقاوم سازی
۱- مقاوم سازی با اضافه نمودن دیوار برشی و یا بادبند
۲- مقاوم سازی با استفاده از الیاف FRP
۳- مقاوم سازی با استفاده از جداگرهای لرزه ای
۴- مقاوم سازی با استفاده از دمپر
۵- مقاوم سازی با استفاده از از ژاکت های فلزی و بتنی
۶- مقاوم سازه با استفاده از بادبند های کمانش تاب
۷- مقاوم سازه با استفاده از جرم های پاندولی

مقاوم سازی با اضافه نمودن دیوار برشی و یا بادبند
یکی از روشهای مقاوم سازی ساختمانهای بتنی اضافه نمودن دیوار برشی میباشد. دیوار برشی مقاومت، سختی و شکل پذیری سازه را به شدت افزایش می دهد و باعث بهبود رفتار لرزه ای سازه و کاهش تغییر شکل ها و خسارات وارد به دیگر المان های بتنی سازه می گردد.
چنانچه تیر و ستون های سازه بتنی قابلیت تحمل بارهای ثقلی را داشته اما تحت بارهای لرزه ای آسیب پذیر باشد اضافه نمودن دیوار برشی باعث جذب نیروی جانبی لرزه ای توسط این دیوارها شده و از اعمال نیرو ها و تغییر شکل های لرزه ای به تیر ها و ستون ها جلو گیری می نماید. در نتیجه، اضافه نمودن تنها دو یا چهار دیوار برشی باعث کاهش آسیب پذیری تمامی تیر ها و ستون ها می گردد.
البته باید توجه داشت که بعلت سختی زیاد دیوارهای برشی، معمولا نیروهای زیادی در فونداسیون زیر آنها ایجاد می گردد که مقابله با آنها مستلزم تقویت شدید فونداسیون موجود و یا اضافه نمودن شمع در پای دیوارهای برشی می باشد. لذا این نکته باید در جانمایی دیوار برشی جهت بهسازی مد نظر قرار گیرد.
اتصال دیوار برشی به سازه باید به نحوی باشد که دیافراگم سقف قادر باشد نیروی طبقه را به دیوار منتقل نماید؛ تا دیوار بتواند نیروی زلزله را به خود جذب کند و با سختی خود تغییر شکلهای جانبی ساختمان را کاهش دهد. برای این منظور در تراز سقفها باید اتصالات مناسبی توسط کاشت بولت بین دیوار برشی و دال بر قرار گردد.
همچنین میتوان با استفاده از کاشت بولت در تیر و ستون و پوشاندن این المانها در بتن دیوار برشی انسجام خوبی بین دیوار و سازه موجود بر قرار نمود.
همچنین آرماتورهای دیوار برشی باید در طبقات بصورت پیوسته باشد تا نیروهای لرزه ای بتواند بصورت پیوسته در ارتفاع دیوار از بالا به پایین و نهایتا به فونداسیون منتقل گردد.
به علت سختی بیشتر دیوار برشی نسبت به بادبند، تعداد دهانههای لازم برای تعبیه دیوار برشی کمتر از دهانههای لازم برای بادبند است. که درنتیجه مشکلات کمتری در زمینه معماری بوجود میآورد.
برای اتصال دیوار برشی به ستون باید از خاموتهای دورپیچ ستون یا بولت به عنوان برشگیر در ارتفاع ستون استفاده کرد.
اضافه نمودن مهاربند فولادی برای مقاوم سازی سازه بتنی، افزایش سختی، کاهش نیاز به شکل پذیری و افزایش مقاومت برشی سیستم را به همراه خواهد داشت.
عموماً استفاده از سیستمهای مهاربندی واگرا (EBF) در ساختمانهای بتنی به دلیل پر هزینه بودن و مشکلات موجود در اجرا و تأمین جزییات تیر پیوند مرسوم نمیباشد اما انواع سیستمهای مهاربندی همگرا میتوانند در این نوع بهسازی مورد توجه قرار گیرند.
منبع: سبز سازه
-
الیاف استریپسجهت خرید با 09149150478 تماس بگیرید
-
فروش الیاف رومالینجهت خرید با 09149150478 تماس بگیرید
-
فروش الیاف شیشهجهت خرید با 09149150478 تماس بگیرید